Πρόληψη και Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι ίσως η αρχαιότερη εξαρτησιογόνος ουσία που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Από τα πολύ παλιά χρόνια το χρησιμοποιούσαν σε κάθε ευκαιρία, χαρά, λύπη, επιτυχία, θρήνο, γέννα, θάνατο αλλά και ως θεραπευτικό για να δηλώσουν την πίστη τους στο Θεό. Ακόμη και στις μέρες μας η χρήση του είναι συνυφασμένη με πολλές κοινωνικές περιστάσεις.

Διάφορες απόψεις επικρατούν για τη χρήση του, σε διαφορετικές κοινωνίες ανά τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες για τον περιορισμό της χρήσης του μέσω της απαγόρευσης της διαφήμισης αλκοολούχων ποτών, όσο γίνεται αυτό, της καταβολής πρόσθετων φόρων και την απαγόρευση της διάθεσης τους στους νέους κάτω των 18 ετών. Εξακολουθούν, όμως, οι νέοι να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό, προμηθεύοντάς το από το περίπτερο, το super market, την καφετέρια και αλλού.

Η χρήση και η εξάρτηση δεν είναι ταυτόσημες έννοιες. Κανείς δεν φτάνει στην εξάρτηση χωρίς να προηγηθεί χρήση για κάποια στιγμή. Μερικοί από τους αιτιολογικούς παράγοντες που ευθύνονται για τη χρήση είναι κοινωνικοί – περιβαλλοντικοί, ατομικοί και βιολογικοί ενώ οι παράγοντες προστασίας οφείλονται στην οικογένεια, το σχολείο, την παρέα κ.α.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...