Η οικογένεια και το σχολείο ως φορείς πρόληψης της ουσιοεξάρτησης

Η οικογένεια και το σχολείο είναι οι πρώτοι βασικοί κοινωνικοί θεσμοί που συμβάλουν στη γνωστική, συναισθηματική και ηθική ανάπτυξη του παιδιού. Θα μπορούσαν, επομένως, δυνητικά, να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση του φαινομένου της ουσιοεξάρτησης.
Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας δόθηκε έμφαση στην κατανόηση των επιβαρυντικών παραγόντων που σχετίζονται με την εμφάνιση της ουσιοεξάρτησης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύθηκε η προσπάθεια εντόπισης των «θετικών στοιχείων» και των προστατευτικών παραγόντων που αποτρέπουν την εξέλιξή της.
Έτσι, όσον αφορά στην οικογένεια, φαίνεται ότι η σταθερή γονεϊκή παρουσία, η αναγνώριση των ρόλων, οι στέρεες αξίες, τα σαφή όρια δραστηριοτήτων, προσφέρουν ένα περιβάλλον ασφαλούς και δημιουργικής εξέλιξης στα παιδιά. Αντίθετα, η σύγχυση των ρόλων, τα ασαφή όρια, η απουσία αξιών, η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του πατέρα ή της μητέρας, η ασταθής γονεϊκή παρουσία, οδηγούν τα παιδιά σε μια αναπτυξιακή πορεία χωρίς ιδανικά, πρότυπα, σημεία αναφοράς και ταυτόχρονα περιορίζουν ή μηδενίζουν την απαραίτητη φροντίδα του παιδιού, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται γενικότερα προβλήματα της ψυχικής και σωματικής υγείας.
Το σχολείο από την άλλη πλευρά, είναι χώρος δημιουργικότητας, όπου μεταφέρονται στα παιδιά γνώσεις, αρχές, στάσεις, συμπεριφορές και διαμορφώνονται χαρακτήρες. Οι εκπαιδευτικοί επηρεάζουν στη διαμόρφωση αξιών, στάσεων και πεποιθήσεων των νέων ανθρώπων. Οι εκπαιδευτικοί, λοιπόν, έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις γνώσεις των παιδιών σε επίμαχους τομείς, όπως είναι τα ναρκωτικά και η χρήση τους, να ξεκαθαρίσουν τα μπερδεμένα μηνύματα και να διορθώσουν λανθασμένες πληροφορίες και ιδέες. Επιπλέον, λόγω της στενής, καθημερινής τους επαφής με τα παιδιά μπορούν να αναγνωρίσουν ότι «κάτι δεν πάει καλά» και να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες.
Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της τοπικής κοινότητας να αποτελέσουν ένα δίκτυο πρόληψης με σκοπό την προστασία, την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών. Αυτό αποτελεί και τη μετουσίωση της φιλοσοφίας των προγραμμάτων πρόληψης.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...