Εφηβεία, χρήση, παραβατικότητα- πολύπλοκες σχέσεις

Εφηβεία – Διαδικασία σε εξέλιξη, με πλήθος αλλαγών -Διαφοροποιείται μεταξύ των ατόμων, αλλά και των κοινωνιών – Ένα μεταβατικό στάδιο σ’ ένα μεταβαλλόμενο κόσμο. Αποτελεί μια σημαντική περίοδο στην ανάπτυξη του ανθρώπου, αποτελεί τη μετάβαση από την παιδική στην ενήλικη ζωή και είναι μια περίοδος ανακάλυψη του εαυτού. Το άτομο που βρίσκεται στην εφηβεία βιώνει πολλές διαφορετικές αλλαγές και έρχεται αντιμέτωπο με καινούργιες καταστάσεις. Πολλές φορές αναφερόμαστε σε αυτή την περίοδο με όρους «επανάσταση», «κρίση», «αναστάτωση».
Το στάδιο αυτό δημιουργεί σύγχυση σε όσους περιβάλλουν τον έφηβο: εκπαιδευτικοί ,γονείς αλλά και γενικά την κοινωνία ο οποίοι δεν ξέρουν τι να κάνουν και πώς να αντιμετωπίσουν του εφήβους. Το σίγουρο πάντως είναι ότι τη μεγαλύτερη σύγχυση τη βιώνουν οι ίδιοι οι έφηβοι. Mια απάντηση θα μπορούσε να αποτελέσει η πρόταση του Winnikot ο οποίος αναφέρει: «υπάρχει μόνο μια θεραπεία για την ανωριμότητα της εφηβείας και αυτή είναι το πέρασμα του χρόνου».

Παραβατικότητα
Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που διαπράττουν αδικήματα είναι σημαντικός, λίγοι, ευτυχώς, εξελίσσονται, ως ενήλικοι, σε παραβάτες του νόμου. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις ενηλίκων που διαπράττουν παράνομες πράξεις, υπάρχει μια προϊστορία παραβατικότητας που ξεκινάει από την παιδική και την νεανική τους ηλικία.
Τα συμπτώματα διαταραχής της διαγωγής μοιάζουν πολύ με την παραβατικότητα των εφήβων καθώς και η παραβατικότητα περιλαμβάνει πολλές αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Η μόνη διαφορά είναι ότι στην παραβατικότητα εφήβων οι πράξεις έχουν ποινικό χαρακτήρα που σημαίνει παραβάσεις του νόμου ενώ οι αντικοινωνικές συμπεριφορές των παιδιών με διαταραχή διαγωγής δεν οδηγούν πάντα και σε παραβίαση των νόμων
Παραβατικότητα και χρήση ουσιών
Διαχρονικές έρευνες δείχνουν ότι η παραβατικότητα και η χρήση έχουν παρόμοιους παράγοντες κινδύνου και αναπτύσσονται παράλληλα.
Κατά συνέπεια οι νεαροί παραβάτες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν χρήση ουσιών από άλλους συνομηλίκους. Η παραβατική συμπεριφορά κορυφώνεται γύρω στα 17 έτη και μετά μειώνεται από τα 25 χρόνια και μετά. Πολλοί έφηβοι δηλαδή σταματούν τη χρήση πριν φτάσει σε προβληματικό επίπεδο. Κάποιοι όμως τη συνεχίζουν.
Φαίνεται λοιπόν να υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ παραβατικότητας και χρήσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η παραβατικότητα οδηγεί στη χρήση.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...